خدمات شارژ کولر و انژکتورچ :انجام شارژ گاز کولر و رفع نشتی مدار کولر  و همچنین سرویس شستشوی انژکتور و دریچه گاز ، سوپاپ ها ، محفظه احتراق و باک با محلول شستشوی انژکتور BG مطابق با استانداردهای بین الملی شرکت تویوتا 

کولر و سیستم سرمایشی خودرو از چه اجزایی تشکیل شده است؟

اجزای تشکیل دهنده سیستم A.C یا همان AIR CONDITIONER خودروها شامل موارد زیر هستند:

  • کمپرسور
  • کندانسور
  • ریسیور درایر
  • سوپاپ انبساط گرمایی
  • اواپراتور
  • کمپرسور

یک دستگاه مکانیکی است که با کاهش حجم گازها، فشار آن‌ها را افزایش می‌دهد. در برخی دستگاه‌ها و ماشین‌آلات، کمپرسورها هوا را فشرده کرده و به قسمت احتراق می‌فرستند.[۱]

از کمپرسورها برای فشرده‌کردن گازها استفاده می‌شود. در حقیقت کمپرسورها با صرف انرژی مکانیکی، سیال را با سرعت به درون خود مکیده، آن را فشرده می‌کنند. در اثر این عملیات، دمای گازی که فشرده می‌شود نیز افزایش می‌یابد. معمولاً گاز پرفشار خروجی از کمپرسورها را از یک سامانه خنک‌کننده عبور می‌دهند تا دمای گاز کاهش یابد. انواع گوناگونی از کمپرسور وجود دارد که برای مصارف صنعتی و عمومی طراحی شده‌اند. کمپرسور هوا گونه ای از کمپرسورها می‌باشد.

  • کندانسور

وسیله یا واحدی است که وظیفه خنک کردن سیال، و بیشتر تبدیل بخار به مایع را بر عهده دارد. از چگالنده در نیروگاه‌ها برای خنک‌کردن سیال در فرایند تولید برق استفاده می‌شود. همچنین در تأسیسات پالایشگاهی و تهویه مطبوع ساختمانی نیز از مبردهای صنعتی استفاده می‌شود.[۱] کندانسورها انواع مختلفی دارند و در صنایع مختلف کاربردی هستند یکی از انواع پر کاربرد آن‌ها گونه هواخنک است در صنایع تبریدی (سرمایشی) استفاده می‌شود.

شیرهای انبساط مختلفی بر اساس ساختار دستگاه برودتی مورد نظر و نحوه کنترل دبی ماده مبرد و همچنین نوع اواپراتور (خشک یا مرطوب) بکار رفته در سیستم، مورد استفاده قرار می گیرند که در ادامه انواع آن را بررسی و مطالعه می کنیم.

پیش از بررسی عملکرد اکسپنشن ولو، بهتر است مروری داشته باشیم بر نحوه عملکرد سیکل تبرید تراکمی و همچنین فرآیند اختناق (خفقان) تا به واسطه آن بتوانیم درک و شناخت بهتری از نقش شیر انبساط و اهمیت آن داشته باشیم.