خدمات هیبریدی چیست؟

خودروهای هیبرید در جهان پدیده جدیدی نیستند، اما ورود آن‌ها در بازار خودرو کشورمان تازگی دارد، خودرو‌هایی پاک، که آلایندگی آن‌ها بسیار پایین‌تر از خودرو‌های دیگر است. به طور کلی خودروی هیبرید خودرویی است که از دو منبع نیروی متفاوت برای ایجاد نیرو استفاده می‌کند، اما آنچه امروزه به عنوان خودرو هیبریدی می‌شناسیم؛ خودرویی است که دو نوع موتور دارد، یکی از آن‌ها درون سوز که معمولا بنزینی است و دیگری الکتریکی که با استفاده از شارژ باطری‌های لیتیومی کار می‌کند. از آن‌جایی که خودرو‌های هیبریدی پدیده نسبتا جدیدی در بازار اتومبیل ایران هستند، معمولا خدمات مناسبی برای آن‌ها عرضه نمی‌شود و صاحبان این خودرو‌ها باید برای تعمیر و یا تعویض قطعات، به کشور‌های حاشیه خلیج فارس مراجعه کنند که این امر هزینه بالایی برای آن‌ها دارد.

خودرو هیبریدی چیست؟

خودرو های هیبرید به طور عمومی از دو منبع نیروی متفاوت برای حرکت استفاده می کنند اما آنچه امروزه به عنوان خودروی هیبرید شناخته می شود، خودرویی است که از نیروی یک موتور درون سوز (بنزینی یا دیزل و حتی گاهی گازسوز) و یک موتور الکتریکی برای حرکت استفاده می کنند.

هیبرید (Hybrid) از نظر لغوی، به هر چیزی گفته می شود که از ترکیب دو یا چند چیز تشکیل شده است. مانند یک قطعه موسیقی هیبرید که ترکیب پاپ یا راک است.

باتری هیبرید چیست و تا چه اندازه توان دارد؟

در یک ماشین هیبرید، دو نوع موتور وجود دارد.یک موتور الکتریکی و یک موتور سوختی. هنگامی که در خودروی هیبرید، موتور سوختی دیزل توسط بنزین راه اندازی می شود، موتور الکتریکی خودرو توسط باتری های هیبریدی راه می افتد.

باتری هیبرید شبیه باتری معمولی ماشین نیست. بلکه قطعه ای با طراحی پیشرفته تر می باشد. باتری های هیبرید بعد از طی مسافتی مشخص باید دوباره شارژ شوند. اما خودروهای هیبرید بعضی از شرکت ها مانند تویووتا، هتگامی که خودرو در حال حرکت است، به طور اتوماتیک شارژ می شوند.

طول عمر باتری های هیبرید:

هزینه نگهداری و سرویس باتری های هیبرید تنها به اندازه موتورهی بنزینی یا دیزلی است. شرکت های خودروسازی سازنده، تا ۱۱۰۰۰۰ کیلومتر برای باتری های هیبرید ضمانت کارکرد می دهند. البته این شرکت ها توصیه می کنند که سالی یکدفعه کل سیستم هیبرید چک و بازبینی می شود.

اینورترها و کانورترها در هیبرید:

در خودروهای الکتریکی هیبریدی، دو عنصر اساسی وجود دارند که پاور و مدار الکتریکی را کنترل می کنند که عبارتند از: اینورتر و کانورتر

عملکرد اینورتر هیبریدی:

به طور کلی، اینورتر یک قطعه الکتریکی است که جریان DC منبع را به جریان AC تبدیل می کند.

در یک خودروی هیبریدی نیز، اینورتر با تبدیل ولتاژ DC باتری به سیگنال AC برق مورد نیاز برای موتور الکتریکی را تامین می کند.

عملکرد کانورتر هیبریدی:

کانورتر باتری هیبریدی، ولتاژ باتری را از یک سطح ولتاژ به سطح دیگری از ولتاژ انتقال می دهد.
ویژگی “سیستم مدیریت باتری BMS” :

سیستم مدیریت باتری یک سیستم الکترونیکی است که باتری های قابل شارژ هیبریدی را مدیریت می کند. نمونه ای از عملکردهای این برد الکترونیکی در زیر آورده شده است:

محافظت از باتری و جلوگیری از ورود باتری به خارج از منطقه امن تعریف شده
چک کردن حالت های مختلف باتری مانند وضعیت ولتاژ، وضعیت دمای پیرامون باتری و جریان خروجی از آن
بالانس کردن باتری

شارژ باتری خودروی هیبرید

در خودروهای هیبرید نیز دقیقا همین وضعیت رخ می دهد. به این صورت که در زمان کارکرد موتور درون سوز در صورت خالی بودن شارژ باتری ها، با چرخش موتور الکتریکی توان الکتریکی تولید می شود و این توان الکتریکی در نهایت باتری های خودرو را شارژ می کند.

دینام

البته در بعضی از انواع خودروها و به ویژه در سری- موازی، یک دینام در مسیر انتقال قدرت موتور درون سوز به چرخ ها قرار دارد که به طور پیوسته می تواند باتری خودرو را شارژ کند.

نکات نگهداری خودروهای هیبریدی

یکی از نکات نگهداری خودروهای هیبریدی این است که باید شش دانگ حواستان را به باتری‌ها بدهید: باتری‌ها نقش بی‌بدیلی را در خودروهای هیبریدی ایفا نموده و هر گونه اختلال در عملکرد آن‌ها، عملکرد کل خودرو را تحت تاثیر قرار خواهد داد. علاوه بر این باتری‌ها، به نوع بهره‌برداری و شرایط محیطی بسیار حساس هستند و باید با کمال عطوفت! با آن‌ها رفتار نمایید.

  • عدم دشارژ کامل باتری: در علم باتری‌ها پارامتری تحت عنوان عمق دشارژ (Depth of Discharge) وجود دارد که تحت عنوان DoD نیز شناخته شده و افزایش آن یعنی افزایش عمق دشارژ منجر به کاهش طول عمر باتری خواهد شد لذا هیچ‌گاه اجازه ندهید باتری به صورت کامل دشارژ شود.
  • کنترل مرتب سیستم خنک‌کاری: این خودروها دارای سیستم ترمزی بازیاب انرژی (Regenerative Braking) هستند که از انرژی چرخشی هنگام ترمزگیری جهت شارژ باتری‌ها استفاده می‌نماید و همین امر نیز گرمایی بالایی را تولید می‌نماید، در نتیجه عملکرد موثر سیستم خنک‌کننده بیش از پیش اهمیت می‌یابد لذا به طور مرتب سیستم خنک‌کننده را بررسی و کنترل نمایید. همچنین جهت کنترل عملکرد موتور الکتریکی، ادوات الکترونیکی متعددی مورد استفاده قرار گرفته‌اند که خنک‌کاری آن‌ها شاید حتی از خنک شدن ترمزها نیز مهم‌تر باشد.
  • عدم شتاب‌گیری‌های سریع: آرام و با طمانینه رانندگی نموده و از حرکات انفجاری خودداری نمایید چرا که این امر علاوه بر افزایش فشار به موتورها، موتور درونسوز را نیز وارد مدار می‌نماید تا توان لازم جهت این شتاب‌گیری را فراهم نماید و این یعنی افزایش مصرف سوخت که با فلسفه خودروهای هیبریدی بیگانه است.